Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kring Veluwe

20 maart 2020

Deze keer zal Mobilé-lid Frans Hegeman proberen ons ‘enthousiast mee te nemen’ in zijn visie op het bouwen van en leven in de ‘groene stad’. Frans is een telg uit de Hegeman dynastie. Nadat ‘de zoon van’ enige jaren in de directie bij het bedrijf in ‘traditionele bouw’ werkzaam was, liep hij letterlijk vast in zijn ambities. Bouwen en wonen kon volgens hem op ‘groenere wijze’ gestalte krijgen. Daarmee liep Frans destijds zover voor de troepen uit dat de wegen tussen hem en het traditioneel bouwend moederbedrijf werden scheiden. In veel opzichten pijnlijk, maar Frans wenste voet bij stuk te houden.

Omdat de wereld – mede door de crisis en de klimaatproblemen – is veranderd wordt de visie van Frans inmiddels breder gedragen. Mensen worden zich volgens Frans meer bewust in wie zij (willen) zijn en willen dit ook tot uitdrukking laten komen in een eigen vitale woon- en werkomgeving. Passende antwoorden op de vraagstukken rondom grondstoffen, klimaat en energie worden volgens hem steeds belangrijker. De antwoorden daarop zijn volgens hem te vinden in de natuur zelf. Immers natuur hamstert niet maar vermenigvuldigt wel. Voorwaarde is wel dat er sprake is van een natuurlijke balans, een natuurlijk evenwicht. Cycli die we in de natuur tegenkomen kunnen we aanwenden als basis voor verdere uitwerking naar circulaire economieën. Volgens de visie van Frans moet de natuur dé inspiratiebron zijn voor nieuwe technieken en processen.

Hoewel Frans zijn visie, waarmee hij inmiddels succesvol is, heeft gestoeld op een stevig fundament, kent hij ook twijfel en vragen. Waarom lukt het bv. Apple en Volvo wél foutloze producten af te leveren en vertonen woningen bij aflevering onvolkomenheden (faalkosten)? Kan je (ogenschijnlijk) tegenstrijdige belangen ‘fuseren’? Hoe betrouwbaar zijn de overheden als belangen (ogenschijnlijk) tegenstrijdig zijn? Frans wil niet alleen graag zijn ‘groene visie’ toetsen en wil daarover graag van gedachten wisselen.

Kortom, mooie ingrediënten voor een interessante bijeenkomst dunkt mij, dus heel graag tot 20 maart. Introducés zijn uiteraard weer van harte welkom. Het onderwerp leent zich er voor, dus schroom niet een goede relatie uit te nodigen.

Gegevens

Datum:
20 maart 2020
Evenement Categorie:

Organisator

Mobile Business Club
E-mail
secretariaat@stichtingmobile.nl

Locatie

Buitenplaats Slangevegt
Straatweg 40
Breukelen, 3621 BN Nederland
+ Google Maps