Mirjam Blaak

De ambassadeur van Oeganda

Mirjam Blaak Sow obtained her Masters in law degree from the University of Utrecht after which she was appointed UNHCR Protection Officer in Kenya. She subsequently worked as a legal and marketing consultant in Kenya, joined the National Resistance Movement headed by Yoweri K. Museveni and moved with the new Government to Uganda in January 1986 when the latter became President.

She established a successful travel agency and tour operating company and was generally engaged in commercial activities until she was appointed Ambassador in 2003 accredited to the Uganda Embassy in Brussels where she served as Deputy Head of Mission but was based in the Netherlands where her legal responsibilities expanded more and more due to the referral of the LRA situation in Northern Uganda to the ICC(International Criminal Court).

In 2012 she was appointed as Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary in Brussels accredited to the Benelux countries and the EU. Part of her mandate involves commercial diplomacy by actively promoting investment, tourism, trade and transfer of technology.

Mirjam recently qualified as a Professional Legal Mediator and is currently serving on several boards as Justice Rapid Response (JRR), based in Geneva and Africa Legal Aid (AFLA)based in The Hague.

Marie-Thérèse ter Haar

Rusland Deskundige

Marie-Thérèse ter Haar (1965) is Ruslanddeskundige. Zij leert Rusland kennen in de communistische periode, maakt er het einde van de Koude Oorlog mee en volgt de huidige ontwikkelingen op de voet. Ze verblijft vier à vijf maanden per jaar in Rusland.

Van meet af aan heeft Ter Haar haar kennis van en ervaring met dit land uitgedragen door het geven van lezingen op politiek-maatschappelijk gebied. Zij heeft diverse Nederlandse bedrijven in Rusland geadviseerd, waaronder Heineken, Shell en de Rabobank.

Ze geeft presentaties bij Nederlandse onderwijsinstellingen, musea, bedrijven en ministeries alsook bij Russische universiteiten, bedrijven of particuliere groeperingen. Hierbij is het haar streven een zo compleet mogelijk beeld te geven om zo een brug te slaan tussen West- en Oost Europa.

De laatste jaren is ze kritisch over de eenzijdige berichtgeving over Rusland. Ze is de mening toegedaan dat dat een ongezonde (zorgwekkende) ontwikkeling is. Ze probeert de mening van de Russen te vertolken en legt uit waarom Russen de laatste jaren teleurgesteld zijn in onze westerse opstelling.

Op geopolitiek gebied gaat Rusland zich steeds meer richten op China, de Aziatische wereld en de BRICS landen. Is dit voor Rusland en Europa een gemiste kans? Heeft dat te maken met onze ideeën over Rusland?

De presentaties die Ter Haar geeft zijn bevlogen en enthousiast. Ze kan boeiend vertellen over de internationale betrekkingen van Rusland en het Westen en over de do's en don'ts van het zakenleven. Van Russische kunstenaars tot Poetins strategie in het Kremlin, van de Russische ziel tot Rusland en de NATO.

Ze heeft drie boeken over Rusland geschreven: 'Ruslands Erfdeel', 'Rusland in de 21e eeuw' en het in december 2014 verschenen 'Zijn zij nou gek, of zijn wij het? Ruslands actuele geschiedenis en de westerse verslaggeving hiervan'. Ze schrijft ook regelmatig artikelen, columns en opiniestukken voor kranten.

In 2013 richt ze de Empirique Rusland & Oost Europa Academie op. In dit Rusland-Nederlandhuis kunnen zakenmensen informatie krijgen en seminars volgen over het bedrijfsleven in Rusland. Er worden lezingen, cursussen en films verzorgd over cultuur, geschiedenis, maatschappij en politiek. Getalenteerde musici geven er concerten en er worden debatten gehouden over maatschappij-kritische onderwerpen over Rusland en het Westen. Daarnaast organiseert Empirique (zaken)reizen naar Rusland en Oost-Europa.

Marie-Thérèse houdt lezingen over:

Ruslands actuele geschiedenis en de westerse verslaggeving hiervan (incl. Oekraïne en de Krim)
De Russische vrouw en het dagelijks leven in Rusland
Catharina de Grote, een Russsische 'man' op de troon
De ontwikkeling van de GOS-landen op economisch en politiek gebied
Rusland en het Westen; de laatste ontwikkelingen op politiek, economisch en militair gebied
De EU, Amerika, Rusland

Erik Ziengs

Tweede Kamerlid VVD

Erik Ziengs werd in 1960 geboren in Hoogersmilde. Hij groeide ook op in Drenthe en woont sinds 1984 in Assen. Alleen tijdens zijn studietijd woonde hij even in het Groningse Haren. Erik is getrouwd en heeft vier kinderen en een kleindochter. Voor hij in 2010 Tweede Kamerlid werd, was hij een leven lang ondernemer. In de Tweede Kamer voert hij het woord over economische zaken.

Erik, wat wil je bereiken voor ondernemers?
Veel regels zijn voor grote bedrijven goed uit te voeren, maar voor kleine ondernemers niet. Zij hebben het daar zwaar mee. Ik wil dat wetten en regels meer gebaseerd worden op kleinere ondernemers, zodat zij er ook aan kunnen voldoen.

Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?
Ik ben sociaal, vrolijk en optimistisch, maar ik heb soms te weinig geduld.

Waarom ben jij een goede volksvertegenwoordiger?
Vrijwel iedere maandag en vrijdag bezoek ik bedrijven, organisaties, ondernemers en andere mensen die contact met mij hebben opgenomen omdat ze hun verhaal willen doen. De ervaringen uit die gesprekken deel ik met mijn collega’s in de fractie en gebruik ik in debatten.

Hoe ziet jouw vrije tijd eruit?
Ik heb een enorme tuin, waar ik al mijn energie in kwijt kan. We hebben een eigen groentetuin, een weilandje met geiten en kippen, een vijver en heel veel hout om te hakken en te zagen voor mijn houtkachel.

Alex van Hooff

Directeur Burgers Zoo

Alex van Hooff leidt samen met zijn vrouw Bertine Burgers’ Zoo.

Hans Biesheuvel

Team Leader

Hans Biesheuvel groeide op in een ondernemersgezin. Vanaf zijn 12e ging hij al meewerken in de zaak van zijn vader en leerde daardoor al vroeg grote klanten binnen te halen en verantwoordelijkheid te nemen. Eind jaren ’80 koos hij, na een avondstudie HEAO, eveneens voor het ondernemerschap en startte zijn eigen technische groothandel die hij door goed verkopen succesvol opzette. Later nam hij de technische handelsonderneming die zijn vader en overgrootvader opgericht hadden over en bouwde deze ‘Biesheuvel Groep’ uit tot een grote speler in de markt. In 2000 verkocht hij dit bedrijf, omdat hij – naar eigen zeggen – ‘niets meer kon toevoegen’.

Naast ondernemer werd Biesheuvel in 2001 ook investeerder en richtte hiertoe Habest Holding BV, met een kantoor in Den Haag, op. Deze holding investeert, veelal in samenwerking met financiële partijen, actief in MKB-ondernemingen. Zijn focus ligt hier op ‘management buy-outs’ en ‘opvolgingsvraagstukken in familiebedrijven’.

Alvorens Biesheuvel aan de slag ging als voorzitter bij MKB-Nederland, was hij directeur-eigenaar van PGZ International BV; een toeleverancier voor de doe-het-zelfmarkt en voorzitter van de landelijke VVD-commissie Economische Zaken en Innovatie.

Tijdens de twee jaar dat Biesheuvel voorzitter was bij MKB-Nederland, heeft hij zich met name hard gemaakt voor de detailhandel, omdat het aantal faillissementen in deze sector flink toenam. Hij stelde zich in zijn functie kritisch op richting het bankwezen en de toezichthouders over de problemen met de kredietverlening aan het MKB. Hoewel zijn termijn nog niet was verlopen, besloot hij vroegtijdig afscheid te nemen om zich op nieuwe activiteiten te richten en zich weer met het ondernemerschap bezig te houden. Zijn vroegtijdige afscheid bij MKB-Nederland wordt echter door velen betreurd.

Biesheuvel is initiatiefnemer van een nieuwe ondernemersvereniging: ONL voor Ondernemers. Deze vereniging komt op voor de belangen van ondernemers, waar deze ondernemers zelf hun agenda bepalen. De vereniging heeft zich ten doel gesteld Nederland ondernemender te maken en politici te overtuigen van hun standpunt. Naast ondernemer en investeerder is Biesheuvel ook adviseur en commissaris bij verschillende (MKB-)bedrijven en voorzitter van het Festival Classique in Den Haag.

Biesheuvel vindt Sales een van de belangrijkste onderdelen van een goede bedrijfsvoering. Vanuit zijn verschillende rollen en activiteiten helpt Biesheuvel ondernemers en organisaties hun sales succesvol te runnen.

Pierre Heijnen

Voormalig Tweede Kamerlid

Pierre Heijnen (1953) was van 1 maart 2007 tot 1 september 2013 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Sinds 2013 is hij voorzitter van het College van Bestuur van ROC Mondriaan in Den Haag. Hij was ambtenaar van de provincie Zuid-Holland en acht jaar wethouder van Den Haag (van sociale zaken, werkgelegenheid, onderwijs en integratie). De heer Heijnen was woordvoerder binnenlands bestuur (provincies, gemeenten, herindelingen, waterschappen) en Koninkrijksrelaties. Hij was in 2007-2010 voorzitter van de algemene commissie voor Jeugd en Gezin. De heer Heijnen was in 2012 fractiesecretaris en lid van het Kamerpresidium.

Henk Westbroek

Zanger & Ondernemer

Henk Westbroek is een Nederlands zanger, liedjesschrijver, muziekproducent, radio- en televisiepresentator en politicus. Hij is tevens vicevoorzitter in het bestuur van Buma/Stemra.

Westbroek volgde de hbs, studeerde af in de sociologie en werkte in de jaren 70 als socioloog bij het Nederlands Instituut voor Sociaal Seksuologisch Onderzoek (NISSO). In 1981 werd hij radiopresentator, onder meer van Vara's Vuurwerk, een wekelijks uurtje hardrock en heavy metal, soms samen met zijn 'baas' Marcel van Dam. Daarnaast had hij in de jaren '80 hits met In 't leven, Gijzelaar, België en Vriendschap met de band Het Goede Doel. Samen met de andere zanger van het goede doel, Henk Temming, vormde hij een gelegenheidsproject Henk en Henk met als enige wapenfeit de hitsingle Sinterklaas, wie kent hem niet. In 1987 schreef hij samen met Temming Toveren voor Herman van Veen.

Hij bezit een café in Utrecht: Stairway (to Heaven). In 2017 lanceert hij iedere maand een single en brengt eind 2017 zijn album uit.

Tanja Jadnanansing

Voormalig politicus PvdA

Jadnanansing, die opgroeide in Suriname, was na haar rechtenstudie (1987-1994) medeoprichter en directeur communicatie van een informatiecentrum voor jongeren in Amsterdam (2000-2003). Daarna was zij diversiteitsmanager bij de Nederlandse Publieke Omroep (2004-2006), adviseur jongeren bij de NOS (2006-2007) en presentator en programmamaker bij Multiculturele Televisie Nederland en de omroep Organisatie Hindoe Media (2007-2008). Van 2007 tot 2009 was zij ook samensteller en eindredacteur bij NOS Headlines en van 2009 tot 2010 projectmanager van de permanente nieuwscampagne bij de NOS.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 stond Jadnanansing op plaats 28 van de kandidatenlijst van de PvdA, wat voldoende was om gekozen te worden. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 werd zij herkozen, nu vanaf de vierde plaats van de kandidatenlijst. Zij hield zich als Kamerlid bezig met hoger onderwijs en wetenschapsbeleid. Van 2012 tot 2016 was zij voorzitter van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie.

Jadnanansing verliet de Tweede Kamer op 6 september 2016. Zij aanvaardde een functie in het onderwijs, als programmamanager Strategie en Externe betrekkingen op het Albeda College, een mbo-school in Rotterdam

Patrick van Veen

Bioloog

Bioloog Patrick van Veen stelt het sociaal oergedrag centraal, oftewel de apenstreken die we op de werkvloer vertonen. Rondom verschillende thema´s gaat hij in op de vraag waarom we bepaald gedrag vertonen of waarom problemen ontstaan. Hij gebruikt hierbij het gedrag van apen als voorbeeld. Zij hebben immers geen last van schaamte, rationele benaderingen, cultuur of verhullende kleding. Zij kunnen ons een perfect kader bieden waarbinnen we onze problemen aan een onderzoek kunnen onderwerpen.

Coen de Ruiter

Voormalig directeur Apenheul

Coen de Ruiter is bedrijfseconoom en werkt dagelijks op het raakvlak van commercie en ideaal. Dat gaat bij hem hand in hand met realisme en resultaat.

Mark Sandmann

Wethouder gemeente Apeldoorn

Mark Sandmann is wethouder bij de gemeente Apeldoorn. Binnen zijn portefeuille vallen economische zaken, grondzaken, vastgoed, milieu, afval, groen, duurzaamheid, water en binnenstad. Hij is lid van D66.

Ivo Daalder

Nederlands-Amerikaans politicoloog

Ivo H. Daalder is een Nederlands-Amerikaans politicoloog, diplomaat en buitenlandadviseur. Hij is sinds juli 2013 voorzitter van de Chicago Council on Global Affairs.

Anne van der Meiden

Theoloog & Communicatie Wetenschapper

Anne van der Meiden is een Nederlands theoloog en communicatie-wetenschapper. Aan de Rijksuniversiteit Utrecht was hij hoogleraar in de massacommunicatie en de public relations.

Wilco van Rooijen

Bergbeklimmer

Wilco van Rooijen is een bergbeklimmer, die in de Nederlandse klimsport vooral bekend is door de ontberingen, die hij in 2008 op de K2 heeft doorstaan. Hij heeft zonder daarbij extra zuurstof te gebruiken, de Mount Everest beklommen.

Jacco Eltingh

Tennisspeler

Jacco Eltingh is een Nederlands tennisspeler, die vooral grote successen boekte in het dubbelspel samen met Paul Haarhuis. Eltingh kwam in 1991 binnen in de top-100 van de ATP.

Willem Post

Amerika Deskundige

Willem Post is een Nederlandse Amerika-deskundige, historicus en publicist. Post studeerde geschiedenis en internationale betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Diederik Stapel

Sociale Psychologie

Diederik Alexander Stapel is een voormalig Tilburgs hoogleraar sociale psychologie.

Frits Huffnagel

Politicus VVD

Frits Huffnagel is een politicus. Hij was wethouder in Den Haag en Amsterdam. Tegenwoordig is hij actief als ondernemer en presentator.

Frits Wester

Parlementair verslaggever

Frits Wester is een Nederlands journalist. Hij is parlementair verslaggever voor RTL Nieuws.

Bas van de Goor

Oud-volleyballer

Sebastiaan Jacques Henri van de Goor is een Nederlands oud-volleyballer die tot de meest succesvolle volleyballers van Nederland behoort.

Wim Daniëls

Schrijver, taalkundige, cabaretier, tv-presentator en spreker

Marcelle Hendrickx

Wethouder van Tilburg